Pizza neapolitańska

Pizza w stylu neapolitańskim jest produktem rzemieślniczym co oznacza, że ciasto ugniatamy ręcznie.
Wypiekamy ją w ceglanym piecu Calabria, rozgrzanym do 450ºC przez 60-90 sekund. Pizza charakteryzuje się cienkim spodem i puszystymi rantami z bąblami, które są wynikiem długotrwałego okresu dojrzewania ciasta (24-48h).
Dzięki temu jest lekkostrawna i aromatyczna.

Pizza ma rozmiar około 32cm – polecany dla jednej osoby.

Pizza neapolitańska Tarnów

Ciasto

Ciasto składa się z czterech prostych składników - wody, mąki, odrobiny drożdży i soli morskiej. W odpowiedniej proporcji, zależnej nawet od wilgotności powietrza tworzą ciasto, które wyrasta minimum 24h. Technika wyrobu i włożone serce dają nam produkt, który jest naszą dumą.

Pomidory Pelati

Dobrze dobrane pomidory to podstawa udanych włoskich dań. Nie inaczej jest z pizzą. Do naszej używamy zdrowych i dojrzałych pomidorów, które pochodzą z plantacji w regionie Apulia. Uprawiane na gorącym włoskim słońcu, zrywane w najgorętsze dni w roku. Na naszą pizzę trafia 100% pomidorów bez dodatków przypraw i aromatów, nie są też mieszane z wodą. Pomidory przecieramy ręcznie każdego dnia.

Creme fraiche

To lekko ukwaszona, kremowa śmietanka. Powstaje na bazie maślanki

Mozzarella fior di latte

Tym mianem nazywa się mozarellę ze świeżego mleka krowiego najwyższej jakości, produkowaną przez lokalnych włoskich rzemieślników. Posiada certyfikat TSG, który gwarantuje tradycyjny sposób produkcji. Ta delikatna mozarella zapewnia maślany smak, który daje się odczuć na pizzy.

Składniki

Warzywa, sery, wędliny i przyprawy których używamy, to jakościowe produkty, w większości pochodzące z Włoch, od certyfikowanych producentów. Szczycimy się tym, że nie chodzimy na kompromisy i serwujemy Wam to, na co zasługuje prawdziwa włoska pizza.

Grana padano  długo dojrzewający ser (od roku do dwóch lat) produkowany według ściśle określonej receptury i tylko na bazie naturalnych składników: mleka krowiego, soli i podpuszczki. Posiada znak jakości DOP.

Gorgonzola  miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany jest z mleka krowiego i dojrzewa od 3 do 4 miesięcy.

Anchios  francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z bardzo tłustej, słonej i o intensywnym smaku ryby - Sadeli europejskiej.

N`duja calabrese rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji. Produkuje się ją z drobno mielonej wieprzowiny, ostrej papryki (peperoncino), soli i przypraw.

Spinata piccante salami pochodzące z Kalabrii. Jest przygotowywane z najlepszego mięsa wieprzowego. Spinata jest przyprawiona chili, co dodaje jej ostrości i charakterystycznego czerwonego koloru.

Salami napoli wędlina wytwarzana z chudego mięsa wieprzowego swój aromat zawdzięcza ziołom i specjalnie dobranym przyprawom. Okres dojrzewania przekracza 60 dni.

Prosciutto crudo popularna szynka parmeńska, perła na kulinarnej mapie Włoch. Długo dojrzewająca, peklowana na sucho, produkowana jest z udźca świni. Podajemy szynkę surowo, aby w pełni zachować jej teksturę i walory smakowe.

Szynka cotto jest wieprzową szynką, bardzo długo gotowaną. Aromatyczna i delikatna w smaku, stała się najpopularniejszą szynką delikatesową we Włoszech.

W 2009r. pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem gwarantowanej tradycyjnej specjalności TSG. Od 2017 znalazła się również na liście światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO.